Category: E3 2012

Hade som sagt tänkt köra nån sorts “live blogging” på Sony & Nintendos presskonferenser, men det blev inte riktigt så, dock ni som följer mig på twitter fick updates natten igenom. Är det nåt som Sony borde lära sig är att inte ha sina events så förbannat sent, Microsoft och Nintendo klarar ju av det här perfekt, kanske dags för Sony att lära sig.

Kort och gott måste jag säga att detta årets upplaga av E3 var en enorm besvikelse, det som bränner sig fast i minnet är när Nintendo avslutar sitt event med att visa upp det otroligt löjliga Nintendo Land, nåt som för tankarna till Playstation Home. Wii U visades upp, men fanns det några intressanta spel att visa upp till maskinen? Inte det minsta! Vart var Mario? Zelda? Metroid? Och inte heller fick vi se en massa titlar för 3DS att drägla över heller. På nåt sätt känns det som att Nintendo inte bryr sig längre, den glöden dem hade en gång i tiden är som försvunnen, men det är väl svårt att fokusera på nåt annat än det enorma berget av pengar dem tjänade med sin Wii.

Sony var inte mycket bättre själva, precis som vanligt var det en massa snack om hur många maskiner dem har sålt bla bla bla, intressant för aktie ägare kanske, men inte för oss gamers som vill se vad vi har att vänta oss av Sony det kommande året. Visst vi fick se lite mer från Naughty Dog’s kommande The Last of Us, som ser otroligt intressant ut, även Quantic Dreams kommande spel Beyond. Men den stora frågan är, vart fan är The Last Guardian?! Är det inte lika bra att gå ut och säga “Nej, spelet är nedlagt!” samma sak gäller spelet Agent som skulle komma från Rockstar.

Och inte heller nämnde Sony nåt om sin bärbara PS Vita, här känns det verkligen som att Sony verkligen har gett upp, utbudet på titlar redan nu är ju horribelt!

Nej tack E3 2012, du var en enorm besvikelse, och jag trodde verkligen inte att det kunde bli värre än förra årets mässa, men ack så fel jag hade. Så det är bara att blicka framåt till 2013 och hoppas att vi kanske får se lite ny hårdvara från Sony & Microsoft. Men Ubisoft räddade i alla fall E3 på sitt egna lilla sätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har verkligen E3 2012 dragit igång, och Microsoft har nu avslutat sin presskonferens. Jag måste säga att jag gick in med väldigt låga förväntningar då Microsoft har fokuserat på mycket annat som inte är spel dem senare åren, men den här gången startade dem starkt.

Halo 4 var först ut, och vi fick nu äntligen se gameplay och vad som har hänt med vår kära Master Chief. Vidare mycket av story fick vi inte ta del av, vi får se ett enormt skepp bli “uppätet” av samma föremål som Chief och Cortana driftade mot i slutet av Halo 3, för att sen se det krash landa mitt framför ögonen på vår grönkläde Spartan.
Har en känsla att den här gången är det faktiskt dem s.k forerunners som vi slåss emot, eller i alla fall AI som dem har konstruerat. Halo har nästan alltid sett likadant ut, bara lite högre texturer vid varje släpp, men med Halo 4 ser det ut som att grafikmotorn har skrivits om totalt, Halo 4 är en fröjd för ögat minst sagt.

Jag var väldigt orolig för vad som skulle hända med serien efter att 343 Industries tog över efter Bungie, men på första gången på länge är jag lite smått hypad inför en Halo titel.

Vad som fick mig senare att spänna upp ögonen var ett spel jag först trodde var nya Medal of Honor, fick se en man i vad som bäst kan beskrivas “al quida outfit” bära in en skadad man till ett tält, väl där inne märker man att nån inte stämmer, terroristerna tittar lite väl konstigt på mannen. Helt plötsligt dyker röda makeringar upp över terroristernas huvuden och några sekunder senare ligger alla döda på marken, detta är verkligen inte det nya Medal of Honor, detta är Splinter Cell – Blacklist. Det verkar som att serien verkar gå lite mer åt action hållet, men behåller ändå Sam Fishers smygförmåga. Jag märkte direkt att Sam ser bra mycket yngre ut den här gången om man jämnför med Conviction, så är detta en s.k prequel? Även Sams röst är annorlunda, är rätt uppenbart att Ironside inte lånar ut sin röst den här gången. Jag kan bäst beskriva Blacklist stridsystem som en blandning av klassiska Splinter Cell och Assassin’s Creed, då Sam slaktar sig fram med otrolig stil och det flyter på otroligt bra. Vi fick även reda på att spelsättet Spies VS Mercs kommer att återvända till spelserien.

Därefter fick vi se lite utav Gears of War – Judgement, men detta var bara i trailerform och talade inte vidare mycket om spelet, vi fick i alla fall  Damon S. Baird som vi känner igen från tidigare titlar, men tydligen ska inte Marcus Fenix dyka upp den här gången. Kan bli bra, kan bli skräp.

Efter detta var det dags för en ny trailer från nya Tomb Raider, här fick vi äntligen se Lara Croft in action, bruden sköt hagelbössa och tog hand om fiender med pilbåge. Men precis som i trailern från 2011 så stönar Lara otroligt mycket, börjar nästa undra om dem anlitade en porrstjärna för att göra rösten åt Lara.
Och herrejävlar vad den här stackars flickan slår sig mycket, men trots detta blev jag sjukt sugen på denna reboot av serien, och Tomb Raider är verkligen en fröjd för ögat, spelet har iofs blivit försenat till 2013, men jag ber om ett spelbart demo, och det är snarast!

Sen var det dags att visa upp lite andra titlar, och jag som älskar South Park blev helt till mig när vi fick se en trailer för South Park – The Stick of Truth, ett spel som tydligen ska påminna mycket om Super Mario RPG, fast i South Park miljö, för mig är detta en win-win, Men även detta har blivit försenat till 2013 🙁

Efter South Park fick vi se en ny trailer utav Resident Evil 6, visst det ser fint ut, och att skjuta zombies är alltid trevligt, men det är så svårt att få en bra uppfattning om ett spel när vi bara visas en trailer med en massa explosioner, Demot kommer i alla fall om cirka en månad, förhoppningsvis vet jag vad jag har att vänta mig då =)

men nåt som Microsoft visade upp som verkade riktigt intressant var Xbox SmartGlass, detta är en software app som du kommer kunna använda till din tablet, mobil och styra din 360 med, även få information från spel, friendlist m.m, men det som förvånade mig var att detta inte enbart är för Windows Phone m.m, utan denna appen kommer även till android och IOS!!! Så detta är nåt jag kommer hålla stenkoll på när den släpps senare i höst.
Det sista på Microsoft presskonferens som fick mig att få upp ögonen var det nya Forza spelet, som går under namnet Forza Horizon, som tar Forza serien i em helt ny riktning, istället för att köra lopp efter lopp på en bana så är man ute och kör på riktiga vägar och här finns det även trafik, så verkar gå mer åt rally hållet så att säga, kan Forza Horizon bli det nya RallySport Challenge? Kan alltid hoppas 🙂

Men naturligtvis så avslutades allt med att Call of Duty – Black Ops 2 visades upp. Vi fick se en snubbe skjuta med sniper rifle och missa totalt, han sköt på väggar och pelar, verkade som att han inte ens visste vad han gjorde, sen fick vi den klassiska “In the interest of time” och vi kastades in i en enorm eldstrid. Alltså jag orkar inte skriva mer om ett Call of Duty spel, visst jag kommer säkert att spela det, men ett Call of Duty spel varje år? Vi behöver en PAUS!!!!

Det absolut värsta under presskonferensen var när Dance Central 3 skulle visas upp, och fram på scene dyker Usher upp och framför sin senaste låt, och uppmanar folk i publiken att resa sig upp och dansa med….Ingen reste sig. I över 3 minuter fick man se den här fjanten dansa runt, och man såg kanske 2-3 klipp av själva spelet om man hade tur. Nej Microsoft, detta är bra mycket värre än små gnälliga barn som spelar Kinect, eller att ha nån avdankad rappar på scene som spelar Gears of War….

För att avsluta detta så måste jag säga att Microsoft presskonferens återigen var en besvikelse. På tok för mycket snack om appar som vi aldrig kommer se i Sverige, och dem nämde Xbox Music som verkar heeeelt värdelöst, jag håller mig till Spotify. Nästa år kommer vi nog få se ny hårdvara, med det är 365 dagar kvar tills dess, bättre lycka nästa gång Microsoft

Betyg 5/10

 

 

 

 

 

 

 

 

Då är det återigen dags för gamers världen över att vända blicken mot Los Angeles Convention center och årets upplaga av E3 mässan. Jag tänkte lite snabbt gå igenom “The big 3” först och främst, dvs Microsoft, Sony & Nintendo, och ge mina tankar och förväntningar på dessa företags presskonferenser.

 

Microsoft:

Återigen är Microsoft först ut, och jag kan redan nu säga att jag är lite smått orolig över vad Microsoft kommer visa upp, då dem senaste åren har Microsoft fokuserat på s.k casual publiken och på tok för mycket Kinect. Visst Microsoft vill väl ro åt sig lite av Nintendo Wii’s succé  och sälja maskiner till folket som inte spelar så värst mycket spel ( Soccer Moms ), och har i princip glömt bort “core publiken” som visat sitt stöd till företaget sen maskinen släpptes. Jag är rädd för att det första som händer är att så fort presskonferensen startar får vi se följande

  • Nån snubbe från Treyarch kommer upp på scenen och spelar ett smyg uppdrag från Call of Duty – Black Ops 2, sen kommer texten “In the interest of time…” spola fram till en enorm krigszon där explosioner och skottlossning skulle få självaste Michael Bay att komma i brallan, och sen får vi reda på att all DLC först kommer till Xbox 360.
  • Nu ska det snackas appar till Xbox 360, främst sport, netflix och annat trams som vi här i Sverige troligtvis aldrig kommer få ta del av.
  • Nu kommer det upp 2 snorungar som ska låtsas vara bror och syster, och dem står och spelar ( eller sitter tack vare Kinect 1.5 update ) nåt barnspel på just Kinect, allt avslutas med en “fist bump”
  • Nu är det dags för att visa upp Gears of War – Judgement, vi får se motorsågar, locust och skrikande muskelberg
  • Nu ska det snackas lite om försäljningen av Xbox 360 och Kinect bla bla bla.
  • Och till slut visas äntligen gameplay från Halo 4 upp, Kanske får vi nåt av ett demo av spelet så vi själva får testa innan release.
För mig är detta nästan ett mardröms scenario, för detta skulle betyda att Microsoft kör på exakt samma spår för tredje året i rad, och verkligen inte lärt sig från sina misstag. Själv hoppas jag att dem den här gången ger mer fokus år spel än appar och kinect, kanske ge oss en helt ny IP, eller vem vet kanske äntligen får vi höra åt om uppföljaren till Xbox 360? Microsoft startar sin presskonferensen om 30 min, jag kan bara hoppas att vi får se nåt nytt den här gången.
Sony:

Sony ska ju vara jävligt lustiga och ha sin konferens 03:00 svensk tid, vilket betyder att det kommer bli en sen natt för mig. Den här gången slipper Sony stå och be om ursäkt om och om igen för PSN strulet som dem drabbades av förra året, men i år har dem ett annat problem och det är PS Vita. Jag plockade själv upp maskinen när den släpptes, men detta var för snart ett halvår sen, och sen dess har det knappt kommit några spel, och dem som dykt upp har i princip blivit sågade vid knäskålarna av kritiker. Sony måste visa upp ett gäng otroligt intressanta titlar för den bärbara annars finns det risk att denna floppar precis som PSP Go!. Vi kommer garanterat att få se gameplay från God of War – Ascension, men jag hoppas och ber att det är från singelplayer och inte multiplayern som visat upp hittils, jag vill se Kratos!

Jag sitter forfarande och hoppas på att vi kommer få se Team Ico’s äventyr The Last Guardian, men det verkar ju gå “sådär” för det projektet, vågar man hoppas på en ny trailer och ett release datum inatt? Jag hoppas att Sony har kommit fram till att Playstation Move var ett misslyckat försök att fånga upp Nintendo spelare och inte ens nämner den här “dildon” alls under natten. Precis som Microsoft lär dem visa upp en massa nya appar som är helt ointressanta för oss, men vem vet, kanske får vi vårat “cross game-chat”? Vågar vi hoppas på info även här om en Playstation 4? Men mest ser jag nog fram emot Naughty Dogs nya spel, The Last of Us.

 

Nintendo:

Nintendo är utan tvekan återigen företaget vars presskonferens jag mest ser fram emot,  Nintendo ska äntligen visa upp Wii U, trots jag hoppades på att Nintendo skulle lärt sig av 3DS och inte döpa deras nästa maskin till nåt som nästan är identiskt till deras förra så verkar just namnet Wii U vara här för att stanna. Att Nintendo _äntligen_ får tummen ur röven och satsar på en HD konsol är välkomment, men på tok för sent. Jag hoppas på att Wii U kommer få en online del som kan mäta sig med PSN och Xbox Live, och absolut inga mer friend codes!!!!

Nintendo har verkligen allt att vinna, skulle dem visa upp spel så som ett nytt Mario, Zelda eller Metroid till Wii U har dem i princip redan vunnit E3, Sen har dem 3DS som efter att Super Mario Land 3D blev en succé, och rykten om ett högupplöst Castlevania och Metroid spel i 2D får oss “core gamers” att drägla av längtan.
Men det vore kul om Nintendo kan försöka komma med en helt ny spelserie den här gången, och inte bara återuppliva klassiker, visst jag har inget emot att hoppa på Gombas, jaga efter The Master Swords eller samla på mig uppgraderingar till en Varia Suit, fan det kan jag göra tills jag ligger död och begraven, men nåt nytt Nintendo? Snälla?

Men nu är det dags att boka sig framför datorn och följa Gametrailers live stream hela kvällen och natten, medans man pratar med goda vänner över skype. Här är alla tiderna ni bör hålla kolla på

Microsoft: Måndag 4 juni, 18:30
EA: Måndag 4 juni, 22:00
Ubisoft: Tisdag 5 juni, 00:00
Sony: Tisdag 5 juni, 03:00
Nintendo: Tisdag 5 juni, 18:00