Category: Demo

Releasen av Dragon Age 2 ligger nu inte långt borta, och Bioware har nu släppt ett litet smakprov i form av ett demo. Och inte nog med det, Bioware har även dragit igång en liten kampanj då får demot över 1 miljon unika nedladdningar så kommer dem på release dagen av Dragon Age 2 släppa 2 stycken föremål som man kommer kunna ladda ner, dessa är 2 böcker. När du läser Lothering’s Lament så kommer du få en massa XP och med The Far Cliffs of Kirkwall får du lite extra pengar. Inte illa pinkat må jag säga, och en rykte säger att går du igenom hela demot kommer du även låsa upp något trevligt när du har det fulla spelet. Demot ligger på 1.93 gig och vid skrivande stund går nedladdningen otroligt segt, men den som väntar på något gott….

Då har man sedan Torsdag spelat “family and friends” betan av Halo: Reach, så jag tänkte dela med mig lite av mina åsikter angående Halo: Reach.

Just nu är det bara 2 kartor som är spelbara på denna “light betan”. När den riktiga betan drar igång imorgon ska tydligen totalt 4 kartor vara spelbara.

Powerhouse

En typisk slayer / capture the flag bana som för tankarna till banan High Ground från Halo 3 med inslag av Ivory Tower från Halo 2. För den mesta delen är det en utomhus karta men har byggnader lite här och var där man kan gömma sig. Mitt i smeten av kartan kan man finna den gamla goda rocket launchern. På en sida finns även den nya covenant snipern som beter sig ungefär som sentinel beam vapnet men med en klassisk sniper zoom. På motsatta sida finns UNSC’s egna lilla granatkastare som kan skjuta iväg en granat och exploderar efter den hoppat runt ett tag, håller du dock nere skjut knappen så sprängs inte granaten förens du har släppts knappen.

Powerhouse är en perfekt bana att spela 4 mot 4 matcher och är utan tvekan min favorit hittils.

Sword Base

Man får lätt lite deja-vú känsla när man för första gången spelar på Sword Base, I alla fall om man har hängt med i serien sedan Halo: Combat Evolved. Sword Base ( trots namnet finns bara 1 energy sword på hela banan ) är otroligt lik Colossus från Halo 2, men har även likheter med Boarding Action från Halo: Combat Evolved( dock utan den dryga avgrunden ). Även den här banan är mer anpassad för Slayer spelstilar så som då vanlig slayer och SWAT, Capture the Flag funkar till en viss del, men det kan vara ett riktigt helvete att ta sig tillbaka till sin egen bas med fiendes flagga pga layouten av kartan. I mitt av Sword Base hittar vi en man cannon som hjälper en att snabbt ta sig till dem högsta nivåerna av kartan, Dock är man en rejäl måltavla när man flyger i luften. Sword Base funkar bra med 4 mot 4, men skulle nog gå bra med 6 mot 6.


Det är inte bara nya kartor betan av Halo: Reach har att erbjuda utan även ett par nya vapen. Halo: Reach tar ju som bekant plats precis innan Halo: Combat Evolved så naturligtvis är det ingen som har lärt sig att dual wielda, som jag personligen tycker var ett bra val av Bungie att plocka bort.

Designated Marksman Rifle ( DMR )

DMR är uppföljaren till Halo 3’s battle rifle. Istället för att den drar iväg 3 salvor åt gången så skjuter man bara ett skott, men träffar du så svider det på fienden.
DMR är mer ett prickskytte vapen som fungerar bäst på medium till långt avstånd, Headshot är det du ska jaga om du springer runt med DMR. Kan garantera att ni kommer älska ljudet från DMR.

Magnum

Är det nåt vapen som användes på tok för mycket pga att det var så obalanserat i Halo: Combat Evolved så var det magnumen. Den här pistolen gör nu come-back i Halo: Reach och beter sig nästan exakt som den gjorde i första spelet. Magnumen har en zoom som är perfekt om du ska ut och jaga headshots. Dess recoil är dock bra mycket högre än den var i Halo: Combat Evolved och gör det lite svårare att få in bra träffar. Jag tycker personligen att den är på tok för stark, då den gör samma skada som DMR. Hittils i betan så springer folk bara runt med pistolen och bryr sig inte om att plocka upp nya vapen, Bungie borde minska skadan på magnumen rätt hårt.

Grenade Launcher

Utav dem nya vapnen i Halo: Reach så har granat kastaren blivit mitt absoluta hat vapen. Granat kastaren skjuter en granat i taget som studsar runt som en dåre innan granaten exploderar vilket gör vapnet otroligt svårt att använda. Till skillnad från säg granat kastaren från Team Fortress 2 där granaterna hamnar där du vill så hoppar granaterna i Halo: Reach runt på tok för mycket. Håller du nere avtryckaren när granaten skjutits iväg så exploderar den inte förens du släpper avtryckaren, på så sätt kan du göra granaten till en sorts mina. Måste dock säga att lyckas man med att spränga granaten när nån stackare springer förbi är det otroligt tillfredställande! Tror att detta vapnet kan bli bra mycket bättre på en större karta i spelsättet Invasion. Så jag har inte gett upp hoppet än för detta vapnet.

Needle Rifle

Naturligtvis har även Covenant fått nya leksaker att leka med. Needle Rifle är Covenant versionen av DMR. Skjuter iväg lila elaka nålar som efter dem träffat målet till slut exploderar. Precis som DMR så är detta ett headshot vapen som även har en zoom. Hittils i betan känner jag att DMR är snäppet vassare än Needle Rifle, Men Bungie lär nog se till att dem båda till slut kommer göra samma skada.

Plasma Repeater

Plasma Repeater är Covenant versionen av Assault Rifle. Vad som detta vapnet unikt är att istället för att ladda om vapnet som man gör med andra Covenent vapen som kyler man ner det. Skjuter man som en dåre så efter ett tag börjar överhetas om man skjuter inte lika snabbt. Plasma Repeater känns lite starkare än Assault Rifle.

Plasma Launcher

Ett av dem absolut roligaste vapnen i Halo: Reach är utan tvekan Plasma Launcher. Den kan låsa sig in på fiender och fordon. Håller du inne avtryckaren laddar den upp mer plasma granater ( max 4 ), Och när du släpper skickar den iväg alla plasma granater som även dessa kan fästa sig vid sitt mål. Otroligt rolig att använda på en grupp fiender då det garanterat kommer resultera i minst en double kill.

Focus Rifle

Detta är en kombination av Covenant sniper och sentinel beam. Agerar som ett sniper rifle med skjuter en stråle av energi. Detta är ett vapen där du håller nere avtryckaren och följer stackarn du har zoomat in på. Då den kan göra mycket skada så röjer den din position direkt, så ska du använda Focus Rifle tänk på att flytta på dig efter varje kill.

Detta är dem vapnen som finns i betan hittils, Men vi vet fortfarande inte om Bungie har något mer vapen att visa i betan.

Playlists

Hittils i betan finns det inte så många spelsätt att välja mellan. Du har klassiska Free for All som har spelsätt så som Slayer, Oddball. Ett av dem nya tillskotten är Headhunter. Headhunter fungerar som Slayer, fast när nån dör tappar dem en brinnande skalle som man ska plocka upp. Målet med detta spelsättet är att samla på sig så mycket skallar som möjligt. Det finns områden där du kan lämna av dessa skallar så du får poäng. Du kan samla på dig hur många skallar du vill, men säg att du har 4-5 skallar så kommer dina fiender se detta och du blir den alla kommer jaga. Så man får tänka taktiskt då om du ska samla på dig fler skallar eller lämna in dem du har. Denna spelstilen kommer tydligen även finnas i lag form.

Nåt som är helt nytt men som jag tyvärr inte hunnit testa än är Arena. Ett mer rankat spel sätt där du i lag 4 mot 4 i olika spelformar. Kan inte säga mer än så. Dock kommer betan dra igång för alla ägare av ODST imorrn och mina goda vänner från Uppsala kommer äntligen få ta del av betan. Så i min nästa beta post kommer jag berätta mer om arena.

Stockpile är en otroligt beroende framkallande spelsätt som spelas i lag. Det är en sorts av Capture the Flag där flaggor dyker upp slumpmässigt på kartan och man ska plocka upp dessa och föra dem till sin bas. Varje hel minut samlas flaggorna in och du får 1 poäng per flagga du har i din bas. Men dina flaggor är inte säkra bara för att du har dem i din bas. Fiender kan när som helst springa in i din bas och stjäla dina flaggor så man får hålla koll på sin bas.

Invasion är ett nytt spelsätt som hittils inte kommut till betan. Kan bäst beskrivas som en version av Rush som vi sätt i battlefield serien. Här är det Spartans mot Elites. Spartans jobb är att försvara områden från attackerande Elites, Har en känsla att detta kommer bli det spelsätt som kommer spelas mest, Ser även ut att bli ett 8 mot 8 spelsätt. Återkommer senare i veckan med mer info om Invasion.

Loadouts

Förutom nya trevliga vapen har vi även fått nåt helt nytt för Halo serien. Man kommer nu i början av varje match få välja sin “loadout”, Det betyder att man har några alternativ på utrusting man vill använda.

Sprint

Med denna loadout kommer man utrustad med en sprint funktion, Vilket gör att man under en tid springer bra mycket snabbare, fungerar otroligt bra om du vill göra ett långt hopp. Elites version av sprint är s.k “dodge” som gör att man kastar sig. Har märkt att dodge är otroligt bra att undvika granater, men även att snabbt ta sig fram till fiender.

Armor Lock

Denna loadouten ger dig förmågan att bli odödlig, men nackdelen är att du inte kan röra dig. Du sätter dig ner och får en sköld på dig. Skölden håller sig i cirka 5 sekeunder, men du kan avbryta när du vill genom att släppa LB knappen. När skölden väl tar slut avger den sig en EMP som har en liten radius. Är det nån fiende nära dig när detta händer försvinner deras sköld och dem är öppen för attack. Denna utrustningen är perfekt om du märker att det börjar hagla granater omkring dig.

Jetpack

Jetpacks! Alla vet vi att jetpacks genast gör ett spel bättre. Men i Halo: Reach finns det en stor nackdel med jetpack, Du är ett öppet mål medans du flyger runt i luften, Och har nån en needler är du illa ute. Dock är det otroligt roligt att flyga upp med en jetpack och spamma granater ner på stackarns ovetande fiender.

Stealth

Med denna loadout kan du när som helst bli osynlig. Denna funktion är perfekt när du spelar Capture the Flag. Till skillnad från Halo 3 är det bra mycket svårare att se nån som använder stealth.

Loadouts kommer ändras i betan, då just nu har alla loadouts samma vapen, Men i spelsätt som Invasion kommer alla starta med olika vapen. Just nu startar alla med Assault Rifle och en Magnum.

Avrättningar

Något som är helt nytt för Halo serien är förmågan att avrätta dina fiender. Om du lyckas smyga upp bakom en fiender håller du inne melee knappen som nu är RB ( istället för B som i tidigare spel ) så startar du en animation som varar några sekunder där du antingen bryter naken av din motståndare eller hugger dem i hjärtat med en kniv. Elites version som jag sätt hittils är bra mycket mer grotesk. Dem tar fram en energy knife  ( mindre version av energy sword ) och drar den rätt i ansiktet på motståndaren. När du börjar avrätta en fiende är du helt öppen för attack, Så se till att du och ditt offer är ensamma när du ska göra en s.k assassination.
Kan även poäntera att melee i Halo: Reach är bra mycket svagare. Så förhoppningsvis slipper vi allt melee spam vi sätt i tidigare delar.

Detta var allt jag hade att dela med mig för tillfället av Halo: Reach. Betan startar senare idag för alla ägare av Halo 3: ODST. Så hoppas vi ses på slagsfältet!

Just Cause va faktiskt riktigt roligt, dock otroligt repetivt, Men ville man ha ett sandlåde spel där man kunde sprida kaos passade Just Cause perfekt. Nu är Avalanche tillbaka med uppföljaren där vi återigen får följa Rico Rodriguez ( Wow,stereotyps namn nr.1? ) på en resa av totalt kaos.

Demot kan ni hitta på Xbox Live Marketplace NU!

Så nu har man suttit och lirat demot på Aliens VS Predator i cirka 2 timmar, så nu har jag en viss uppfattning om spelet. Demot är då enbart multiplayer i vanliga deathmatch anda för upp till 8 spelare. Den kartan som demot erbjuder är en mörk industri karta som verkar vara i favör mot Aliens. Du kan välja mellan att spela som Marine, Alien och Predator. Först kan vi börja snacka om klasserna. Första omgången fick jag köra som Predator då allt annat folk i lobbyn valt dem andra raserna, Ser ut som om att i deathmatch kan det bara vara 2 av varje ras.
Predator har sina klor att slåss med, men du kan även plocka upp avstånds vapen som finns på kartan, Jag testade att plocka upp ett spjut och en “frisbee” men pga kontrollerna i spelet var dem rätt svåra att använda praktiskt, Kanske fungerar dem bättre på en mer öppen karta? Så blev att jag använda klorna man startar med. Trycker man på Y som Predator sätter man igång sin osynlighet, Men helt osynlig blir du naturligtvis inte då Aliens och Marines kan lätt se dig ändå, Men visst hjälper det. Du attackerar med LB & RB, dvs dem små bumber knapparna. Detta blir till ett visst problem då man ska slåss eftersom man i princip måste flytta runt fingrarna. Predator kan även göra lång hopp genom att makera ett område med att hålla in LT och sen trycka på RT så gör man ett enormt hopp. Först tänkte jag att det kan vara en bra inledning till en attack, men den planen gick i graven då man har en viss återhämtningstid efter man har landat.

Sen har vi Aliens, Dem har bara 2 attacker, en stark och en svag, Men denna rasen har förmågan att klättre på väggarna och i taket, För att aktivera detta håller du inne RT. Det låter bra i teori, men i praktik när du blir jagad av båda Marines & Predators så blir det att man inte alls hamnar där man hade förväntat sig. Även Aliens likt Predator kan ta ett rejält språng för att komma undan eller ta sig upp på nåt ställe snabbt. Y knappen för Aliens använda enbart för att väsas, Va det har för funktion har jag ingen aning om, Kanske för att skrämma skiten ur en stackarns Marine kanske?

Som Marine känner du dig som levande bete för dem 2 andra raserna. Du är utrustad med ett maskingevär och har det där klassiska ljudet vi lärt oss att älska från Aliens filmerna, Man är även utrustad med en ficklampa för att lyssa upp alla mörka korridorer, Men nackdelen är att du är bra mycket lättare att ses utav fiender när du har den påslagen. Du har även en rörelsedetektor som fungerar som en sorts radar, Även här har vi det klassiska ljudet på detektorn från Alien filmerna, Det sätter garanterat atmosfär.

Aliens och Predator kan även smyga upp bakom fiender och göra en special attack som tar kål på din motståndare direkt, Men detta startar en scene som varar några sekunder, Och under denna tid är du helt öppen för attack, Så det gäller att välja rätt tillfälle.

Om vi tar en titt på demot i sin helhelt så är jag inte precis imponerad, Spelet har varit i utveckling under sån lång tid så jag hade förväntat mig nåt bättre. Kontrollerna kan inbland kännas hopplösa så vad som först kunde varit ett perfekt tillfälle för ett bakhåll slutar med att du ligger blodig på marken, Irretation moment garanterat.

Sen hur spelet ser ut blir jag faktiskt lite besviken, Ser inte precis ut som en titel så här långt in i denna generations hårdvara, Texturerna kan inbland se otroliga fula ut, och det är en hel del “clipping problem”. Visst grafiken är nog till en viss del nerbantad för multiplayer delen, Så jag kan tyvärr inte säga hur singleplayer läget blir.

Så att avsluta, Jag är lite besviken på Aliens VS Predator demot och jag känner att jag kommer nog inte spendera mycket tid med dess multiplayer. Men jag tänker dock inte avbeställa min order på Hunter Edition, Känner på mig att spelets singleplayer kommer fånga mig. Men nåt spelet lyckades med är ljudet som verkligen ger en bra atmosfär.

Alien VS Predator släpps till PC, Xbox 360 & Playstation 3 den 19 Februari, Demot jag testade var Xbox 360 versionen.