Asura’s Wrath

Är det nåt vi har märkt den senaste tiden är att spelskapare äntligen lyckats fånga den unika grafiska stilen som bara anime kan erbjuda, visst detta har gjorts förr i form av mellan sekvenser eller stilbilder, men när själva spelet är som att uppleva en interaktiv anime kan jag inte göra nåt annat än att dregla saligt, som ni säkert förstår är jag en enorm fan av manga och anime, och med spel som Naruto – Rise of the Ninja käkar jag i princip upp allt som ser ut som anime i spelväg. Det senaste tillskotten är Asura’s Wrath och dess grafiska stil är verkligen en fröjd för ögat.

Du tar rollen som Asura, en av 8 demi-gudar som agerar som generaler och slåss mot en ondska som kallas Gohma, som håller sig gömd djupt inne i en planets inre, men dess korruption finner sig ut i världen och infekterar allt den får tag på. Spelet börjar med ett enormt slag ute i rymden där Asura och dem 7 andra generalerna slåss mot Gohma, men hjälp av Asuras dotter Mithra lyckas Asura för tillfället besegra Gohma mästare Vlitra. Väl nere på planeten beordras Asura att möta upp med kejsaren i deras kungadöme, väl på plats upptäcker Asura att kejsaren blivit mördad, och Asura anklagas snabbt för mordet, han flyr hem för att se till att hans fru och dotter är i säkerhet, men finner här sin fru även hon mördad och att Mithra har blivit kidnappad.

Det visar sig att det är dem andra 7 generalerna som ligger bakom morden och använder Asura som en syndabock, Asura attackerar sina forna vänner i ett försök att rädda sin dotter, men blir besegrad och nerkastad i deras version av “limbo”Några tusen år senare får vi återse Asura som hänger med nöd och näppe på en enorm pelare och gör sig redo för att klättra ända vägen upp för att ta sig tillbaka till sin värld för att få sin hämd mot sina fiender som nu bytt namn till “The Seven Deities”.

Precis som Alan Wake kör Asura’s Wrath på ett episod system, och innan varje ny episod får man glimtar av vad som kommer hända, vi får även korta pauser som om det var tänkt att man skulle få in reklam pauser, och vi som plöjt igenom alla episoder av serier som Dragonball Z, Naruto m.m vet att dessa kommer väldigt ofta och kan bli störande i längden, men från ljusa sidan så slipper vi all reklam.

Ska man summera spelets gameplay räcker det med en acronym och den är QTE ( Quick Time Events ), och jag själv är ingen vidare fantast av detta systemet, inte nu då alla spel efter Shenmue verkar ha tagit detta till hjärtat, men i Asura’s Wrath är det verkligen extremt, och är det nåt jag verkligen hatar så är det när dessa QTE dyker upp i mellansekvenser, så man får aldrig en lugn stund, och du får hålla i kontrollen hela tiden då mer än ofta ska du dra nån spak åt nåt håll, eller trycka på nån av knapparna som dyker upp på skärmen.

När du inte håller på och leker med dessa QTE’s eller tittar på mellansekvenser så får du faktiskt spela lite ( ! ), och här visar Asura’s Wrath sitt absolut sämsta kort, vad som skulle kunnat ha varit en riktigt intressant 3’e persons beat em up, i still med God of War, utspelar sig det mesta på arenor/rum där du måste besegra ett visst antal fiender tills du maxat upp sin super kraft mätare som kallas burst, när väl detta är gjort och du aktiverar burst följs detta av mer QTE och du kommer vidare till nästa nivå. Detta är ett stridsystem som fortsätter under hela spelet, och är ingen skillnad om du är på en bossfight eller slåss mot vanliga fiender, så i slutändan blir det otroligt långtråkigt.

Men det som dock väger upp mot det otroligt tråkiga stridsystemet och QTE är dem sjukt vackra sekvenserna man får se i det här spelet, för Asura’s Wrath är verkligen en vackert spel med en väldigt unik design, även musiken håller toppklass precis som en påkostad anime serie. Röstskådespelarna är väl lite hit och dit i kvalité, och jag märker att Liam O’Brien som lånar sin röst till Asura börjar snabbt bli den nya Nolan North, då han nu gjort röster till Illidan i World of Warcraft, War i Darksiders, Caius Ballad i Final Fantasy XIII-2 m.m, och han låter i princip alltid på samma sätt, dvs förbannat jävla sur, men som gammal World of Warcraft spelare så är det bara Illidans röst jag hör hela tiden och väntar bara på att höra frasen “You are not prepared!!” hela tiden. Men som tur är kan man om man vill välja det japanska ljudspåret för att öka på anime känslan.

Det är uppenbart att Asura’s Wrath inte är ett spel för alla, är du ute efter ett spel med sjuk action och bra gameplay så är nog inte detta ett spel för dig, men är du en godtrogen fantast av anime och är sugen på en intressant story eller bara rent av en design freak så kan nog Asura’s Wrath vara nåt att hålla ögonen på, men kanske borde vänta tills spelet hamnat i rea backen, och det lär nog inte ta vidare lång tid. Själv hoppas jag på en uppföljare till Asura’s Wrath, men då med bra mycket mindre QTE och bättre gameplay.

Betyg 6/10