Dante’s Inferno – Recensionen

Visceral Games skaparna bakom Dead Space kastar ner oss i Helvetet med deras egna tolking av the gudomliga komedin Dante’s Inferno, Ett hack’n’slash spel  som utspelar sig i dem 9 nivåerna av helvetet. Spelet börjar med att Dante som är med i korstågen, blir attackerad av en förbannad mob utav invånare i staden där korståget drar fram igenom. Efter Dante har haft ihjäl runt 100 stackars själar så är det en som dyker upp bakom honom, Och sätter en dolk i ryggen på Dante. Dante faller till marken, och får att att självaste döden uppenbarar sig framför honom.
Han får då reda på att han är fördömd för dem brott och mord han har begått, Och att döden är där för att eskortera honom till helvete så Dante kan stå till svars för vad han har gjort.
Dante blir helt till sig då han blivit hjärntvättad av dem som leder korstågen att vad dem gör att guds lag, Och att alla i deras armé är frälsta. Fly förbannad vägrar Dante acceptera sitt öde och drar dolken ur ryggen, tar sitt vapen och attackerar döden. Kort och gott lyckas Dante besegra döden och inte nog med det, Dante plockar upp Dödens lie som från och med nu kommer bli spelets huvudsakliga vapen.  Dante beger sig hemåt för att återförenas med sin älskade. Vad han hittar i sitt hem är inte vad han förväntade sig. Hans far och hans älskade ligger mördade. Han bevittnar sen att helvetes härskare Lucifer tar hans älskades själv, och flyr ner i helvetet, Och Dante följer efter ner i helvetes djup.

Så nog om själva storyn. Dante’s Inferno är då ett hack’n’slash spel, som folk skriker som galna att det är en God of War kopia, Verkar mest vara 90-taliset som skriker ut detta. Enligt dem så ska tydligen Kratos ha ensamrätt på hela genre. Ett argument som faller handlöst då spel som God of War absolut inte var bland dem första. Men visst är God of War nog den ledande inom genre, Men att jämföra varje hack’n’slah spel med Kratos äventyr funkar inte i längden.

Man har inte bara Dödens lie som enda vapnet, Utan man har även ett kors som används som ett långdistans vapen, Sen här man även några magier. Man bygger upp Dante’s förmågor genom att samla på sig själar, som du sen använder i ett “skill tree” som till en viss del kan likna World of Warcraft’s system, Dock inte lika djupt. Man kan välja 2 vägar, Antingen kan man gå Holy path eller Unholy path. Holy koncentrerar sig mest på attacker med korset, Och unholy på lie och magi attacker. Genom min första genomspelning gick jag enbart holy och hade inga problem med att ta ned det som Lucifer kastade mot mig. Min andra genomspelning testade jag att köra unholy, men lite väl besviken hur den “speccen” funkade. Så ska du spela igenom Dante’s Inferno rekommenderar jag Holy hela vägen.

Då man tar sig ner genom helvetet tar mig sig igenom dem olika nivåerna som varierear mellan limbo, ilska, lust, girighet m.m, Men ofta märker man inte nån vidare stor skillnad mellan dem olika nivåerna, då hela den här “domedags” atmosfären håller sig igenom hela spelet, Och det blir till slut otroligt långtråkigt i slutändan, Mer variation hade varit välkommet.

Största nackdelen med Dante’s Inferno är att det är på tok för lätt och ruggit kort spel. Då jag spelade igenom det på normala svårighetsgraden varade äventyret i 5-6 timmar, Och vidare omspelbart är det tyvärr inte, Dock finns det ett new game+ alternativ, Så du kan börja om hela spelet med alla magier, relics och efarenhet du hade när du varvade spelet. Även Gates of Hell öppnas upp för dig, Där du ska ta dig igenom 50 vågor av fiender, Men inte vidare underhållande är det tyvärr inte.

Grafiken och ljudet i spelet har jag inte mycket att klaga på, bilduppdaterningen håller ett bra tempo och jag märkte inte nån gång att spelet hade några problem med allt som hände på skärmen, Och inte märkte jag nån “screen tearing” heller. Ljudet håller bra kvalité, Så har du ett bra ljudsystem får du en bra upplevelse.

Så är detta ett spel du borde plocka upp? Svårt att ge direkt svar på. Har du bara en Xbox 360 så har du inte tillgång till kommande God of War III så är det klart ett bra spel att lira igenom, Men med tanke på hur kort det är så rekommenderar jag att du hyr spelet om du hittar det på nån videobutik. Har du dock båda Xbox 360 & Playstation 3 och funderar om du ska välja Dante’s Inferno eller God of War III så tror jag garanterat mer på God of War III.

Betyg: 7/10