Alan Wake’s – American Nightmare

Det var under 2010 då Remedy äntligen släppte den sjukt försenade titeln Alan Wake till Xbox 360, spelet hade varit under utveckling i många år, och det gick rykten 0m att antingen skrotas spelet eller så blir det ett evighets projekt. Personligen blev Alan Wake för mig ett av det bästa spelen jag har spelat och mycket av detta kan nog bero på att jag älskade serien Twin Peaks, jag tittade igenom båda säsonger åter igen en vecka innan spelets släpptes, Men nu är det 2012 och vi får nu en uppföljare vid namn Alan Wake’s – American Nightmare som ett nedladdingsbart spel på Xbox Live.

Spelet tar vid 3 år efter händelserna i Bright Falls, och Mr. Scratch, en ond dubbel gångare av Alan Wake ställer till problem för han med “time-loops” i Arizona. Vi får besöka 3 olika områden, ett motell, observatorium och en drive-in biograf. Alan gör sitt bästa för att försöka rädda de få folk som man springer på och själv ta sig ur Mr. Scratch bisarra värld som är ett avsnitt ur TV serien Night Springs som vi fick bekanta oss med i första spelet.

Dem som har spelat Alan Wake tidigare kommer utan problem att känna igen kontrollerna och själva uppläget, mycket har inte ändrats, men just här är det bara positivt, däremot rör sig Alan fortfarande som en säck potatis, men han är ju trots allt en författare och inte nån spec-ops soldat.

Det finns dock ett stort problem med American Nightmare, det tilltalar mest fans av det första spelet, och speciellt dem som spelade igenom DLC episoderna The Signal och The Writer, för det är i dessa vi fick lära oss känna Alans mörkare sida Mr. Scratch. I och med detta så är det nog svårt för folk som inte spelat dessa DLC episoder eller folk som för dem blir detta deras första Alan Wake att förstå vad som händer och varför dem ens ska bry sig, att göra så här är utan tvekan en stor risk när det kommer till att sälja ett spel.

En stor skillnad från det första Alan Wake spelet är att detta är mycket mer action betonat, då ammunition , vapen och batterier till Alan ficklampa finns överallt, och dem lådorna som man kan gå till för att fylla på allt har en förmåga att få tillbaka sina varor på några få minuter. Så istället för att fly många gånger som man fick göra förr när fienderna ( som fortfarande är de s.k Taken från första spelet ) kom i för stora klungor så kan Alan nu bara leka Rambo och peppra dem fulla med bly, visst det är alltid kul att skjuta ner dessa svin, men paniken och rädslan man fick i första spelet är helt bortblåst.

Vi får även se lite nya former av takens den här gången, en som kallas för splitter, som delar upp sig i 2 eller 4 svagare men fortfarande dödliga fiender när man lyser ficklampan på dem. En ny version av dem förbannade fåglarna finns också, men dessa flyger bara omkring för att landa på marken och bli en vanlig taken.

Preics som i Bright Falls så finns även här sidor från en manuskript utspridda överallt, och ju mer av dessa du plockar upp får du möjligheten att låsa upp vapen lådor som innehåller riktigt bra vapen, fast det bästa vapnet i spelet som jag hittade var ett armborst, med detta behöver Alan inte använda sin ficklampa för att bränna bort mörkret från takens, utan ofta räcker det med ett skott och fienderna faller ihop, även på dem största fienderna räcker det med 3 skott innan dem går sitt öde till mötes, lite overkill om du frågar mig.

Att dessa nedladdningsbara spel blir större och bättre råder det inget tvivel om, och om du är en inbiten fantast av Alan Wake, och framför allt om du spelat dess DLC rekommenderar jag Alan Wake’s – American Nightmare helhjärtat. Nu hoppas jag bara att vi inte behöver vänta i flera år till på Alan Wake 2, som tydligen är under utvecklig.

Betyg 8/10