Gears of War 3, Duger I Krig

Jag har aldrig varit en enorm fantast av Gears of War serien, men visst jag uppskattar spelet och har absolut haft roligt med dem, men själva världen och karaktärerna i dem två första Gears spelet lyckades aldrig riktigt fånga mitt intresse. Trots mitt ointresse ville jag ändå veta hur trilogin skulle sluta. Problemet med Gears of War är att karaktärerna är så förbannat tråkiga och opersonliga, dock försökte Epic med att få in lite känslor i Gears of War 2 med Dom Santiagos fru Maria och hans jakt efter henne, men trots detta blev det ingen vidare succé för mig.

Det är på denna del Gears of War 3 gör ännu ett försök för att få karaktärerna i Gears of War 3 att kännas lite mer mänskliga, istället för dessa köttpåsar på steroider… Och dem lyckades! För första gången i Gears of War historia bryr jag mig faktiskt om karaktärerna och världen, och ÄNTLIGEN får vi se kvinnor i COG armen, som förvisso är en rätt förstörd arme, men ändå. Att få in 2 kvinnor som slåss vid ens sida istället för “grabbarna grus” som får det att lukta “korvfest” på långa vägar va en grymt bra idé. Dock finns det ett problem med en av tjejerna, Marcus Fenix kärleksintresse Anya Stroud, man får känslan av att Epic ville göra henne lite för “tjejig”, däremot den andra kvinnan Sam fastna jag direkt för, kaxig brud med skinn på näsan.

Även karaktärer som Marcus, Dom och Cole Train mänsklighet visas på ett bra sätt, jag har tidigare avskytt Cole Train, men här i 3’an uppskattar jag han faktiskt. men visst finns det här “macho” sättet kvar i dem manliga karaktärerna men inte lika påtagligt som i dem tidigare delarna.

Men själva spelstilen i Gears of War har inte sett mycket förändringar från dem tidigare delarna, men i grund och botten har det alltid funkat, i alla fall i singleplayer delen. Men visst, Gears of War 3 är ett riktigt snyggt spel och Epic visar för en gångs skull att dem klarar göra nåt annat än bajsbrunt och grått med sin Unreal motor, på visa ställen i spelet får vi se riktigt fina miljöer!

Den stora nyheten med Gears of War 3 är att den här gången slåss vi inte bara på Locust utan tack vare det som hände i slutet av Gears of War 2 så har den s.k Imulsion som är är det mest eftertraktade bränslet på planeten Sera muterat om Locust och skapat en helt ny ras som kallas Lambent, dessa varelser kan bäst beskrivas som förbannade zombies som slaktar allt i sin väg, inte bara människor utan även Locust.
Visst det är kul med lite variation bland fienderna i Gears of War, men i slutendan känns det ändå som samma gamla fiender.

Nåt som jag däremot aldrig gillat vidare mycket är multiplayer delen som Gears serien alltid bjudit på, och detta är pga samma jävla problem som varit i dem två tidigare delarna och dyker även upp här i 3’an och det felet är hagelgevär…. Detta vapnet är på tok för kraftfullt och det sättet du i princip alltid dör på är att nån rullar upp till dig och drar 1 enda skott och du ligger i en köttig sörja på marken i väntan på respawn. Men det har faktiskt blivit värre den här gången då detta vapnet blivit mer “n00b” vänligt, och _alla_ springer runt och kör samma rulla & skjuta taktiken. Så nej, Gears of War kommer aldrig få mig att spela dess multiplayer aktivt.

Horde mode är även det tillbaka den här gången, men finns även en nytt spelsätt som heter Beast Mode, det är horde fast nu spelar du på Locust sida där du kan välja att spela dem olika Locust klasserna och slakta COG soldater hit och dit. Måste faktiskt säga att detta spelsättet är rätt roligt, men tyvärr inget som får fast mig heller.

Kort och gott gillade jag Gears of War 3 singleplayer, men när det kommer till multiplayer delen bortsett från co-op så tröttna jag bra fort. Gillar du serien och skrika “space marines” så rekommenderar jag det absolut, men om du som jag alltid tyckt serien varit lite sisodär så kanske du borde vänta tills det hamnar i rea backen.