Homefront – Avklarat

Jag har börjat tappa räkningen på hur många FPS spel jag dragit igenom dem senaste åren, det är ju faktum att just denna genren dominerar denna generation. Men som utvecklare kan det inte vara lätt att försöka slå igenom med sitt egna shooter då serier som Halo & Call of Duty i princip själ all publik på både konsol och PC marknaden. Men nu försöker Kaos Studios ta sin del av kakan med deras senaste spel Homefront.

Många klagar på ett visst uppdrag i uppdrag i Modern Warfare 2 vid namn “No Russian” där man på en flygplats total slaktar oskyldiga en efter en och en debatt drog igång om att gamers som sköt dem oskyldiga inte har nån form av moral och är på god väg att bli “Skolskjutande psykopater”. Själv öppna jag eld och tömde magasin efter magasin då jag har förmågan att se skillnaden mellan ett spel och verklighet. Gör då detta mig till en störd känslolös människa? Det kan jag inte svara på då jag inte är utbildad psykolog, men skulle nog säga att svaret garanterat är nej.

Detta för mig till tillbaka till Homefront som tar plats år 2027 där nord och syd Korea har blivit en enad nation och Kim Jong-il har trillat av vippen och hans son har tagit över och attackerat USA och nu driver en ockupation av de förenta staterna. I introt blir man inkastad in i en buss på väg till vad man kan gissa är ett koncentrationsläger. Det är på denna resan jag märker att trots då jag öppnade eld mot oskyldiga i No Russian fortfarande har min mänsklighet intakt, för när jag tittade ut genom fönstret på bussen som skulle föra mig mot mitt öde får jag se två soldater som riktar sina vapen mot en mor och far och skjuter ihjäl dessa framför ögonen på deras son som vrålar av panik och förtvivlan, när skotten avfyrats lämnar lugnt soldaterna platsen och barnet springer fram gråtande till sina föräldrar i hopp att nån av dem överlevde, detta var dock inte fallet. Denna sekvens tog faktiskt rätt hårt på mig och jag bara väntande på att jag skulle få ett vapen i hand och ta ihjäl dessa avskum en efter en.

Är det något som väldigt få FPS lyckas med så är det story, spel som Call of Duty har en story så otroligt lövtunn och ointressant att man kan tro att dem gett en apa ett A4 papper och några kritor så kör dem stenhårt på vad primaten skissat ned, men här skiljer sig Homefront verkligen från dem flesta spel, att få följa rebellerna i sin kamp att få tillbaka sin frihet var ruggit intressant, utspridda på banorna finns tidningsurklipp man kan plocka upp och dessa agerar som “gömda förmål” bara för att få achivement horor så som mig att snabbt plocka upp dem och sen fortsätta skjuta, men i detta spelet tog jag tiden att läsa igenom allt jag kunde hitta.

Men tyvärr är inte allt regnbågar och solsken, är det nåt Homefront faller hårt på är det dessa scriptade sekvenser som i princip händer så fort man varit i strid mot fiender, ofta är detta att den allierade AI’n ska sparka upp en dörr, för tydligen duger inte spelarens egna fot att sparka med. Det hjälper även inte heller att Homefront inte är ett vidare vackert spel, lågupplösta texturer och fytkantiga objekt överallt, det går så långt att det snart 5 år gamla Call of Duty 4 ser bra mycket bättre ut, sen att man hade spelet toksnygga Crysis 2 innan gör inte saken bättre. Men visst grafik är inte allt men nu 2011 borde man kunna förvänta sig något som inte påminner om förra generationens konsolgrafik.

Ännu ett hårt slag mot Homefront är längden av dess singleplayer, Jag spelade på normala svårighetsgraden och efter 3-4 timmar från att jag satt mig på bussen från introt rullade eftertexterna förbi och detta är utan någon form av ett riktigt slut, tankar till Halo 2 vedervärdiga slut kom jag att tänka på. Enligt utgivaren THQ är det tänkt att Homefront ska bli en ny “FPS Franchise” och det ryktas om att Kaos Studios redan nu jobbar med uppföljaren. Detta är ett spel jag absolut skulle välkomma men dock om singleplayer och grafiken får en rejäl facelift.

Men något som jag verkligen gillar är multiplayer delen som Homefront erbjuder, man kan kalla det en sorts blandning av Battlefield och Call of Duty, och så länge Kaos Studios får ordning på det extremt sjuka lagget så kommer spelare stanna kvar en bra tid framöver. Jag försöker själv få mina vänner att plocka upp detta så man har nåt att spela tills Battlefield 3 släpps.